Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2016, 51(2): 221-225pl

Wpływ rodzaju nośnika smaku słodkiego na aktywność syntazy tlenku azotu i potencjał antyoksydacyjny w ścianie aorty w stanie poposiłkowym u szczurów

Sylwia Biegańska-Hensoldt, Ewelina Pałkowska-Goździk, Danuta Rosołowska-Huszcz

Zakład Fizjologii Żywienia, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Streszczenie
Wprowadzenie. Poposiłkowy wzrost stężenia glukozy przez indukowanie uszkodzeń oksydacyjnych w komórkach ścian naczyń krwionośnych przyczynia się do rozwoju zmian aterogennych. Zastępowanie cukru przez sztuczne substancje słodzące jest powszechnie stosowane zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i w przemyśle spożywczym. Odpowiedź ścian naczyń na spożycie pokarmu przy zastosowaniu sztucznych substancji słodzących nie została jeszcze zbadana.
Cel. Zbadanie poposiłkowych zmian w statusie antyoksydacyjnym (całkowity status antyoksydacyjny - TAS i aktywność peroksydazy glutationowej - GPx) i zawartości syntazy tlenku azotu (eNOS) w ścianie aorty brzusznej w zależności od źródła węglowodanów i nośnika smaku słodkiego w diecie.
Materiały i metody. Badanie przeprowadzono na dwóch grupach samców szczurów rasy Sprague-Dawley (n=70). W grupie Ma źródłem węglowodanów i nośnikiem smaku słodkiego była maltodekstryna, natomiast w grupie Sc skrobia stanowiła źródło węglowodanów, a nośnikiem smaku słodkiego była sukraloza. Po 3 tygodniach doświadczenia szczury skrwawiono po 12 godzinnym okresie głodzenia oraz w 30, 60, 120 i 180 min. po podaniu pokarmu.
Wyniki. Zwierzęta z grupy Sc charakteryzowały się wyższym spożyciem oraz większym przyrostem masy ciała niż z grupy Ma. Po spożyciu posiłku poziom TAS i stężenie eNOS w grupie Sc uległy obniżeniu, natomiast aktywność GPx istotnie wzrosła w porównaniu do grupy Ma.
Wnioski. Uzyskane wyniki wskazują, że zastąpienie w diecie maltodekstryny przez skrobię i sztuczny nośnik smaku słodkiego może zwiększyć po spożyciu posiłku powstawanie wolnych rodników, o czym świadczy niższy TAS i podwyższona aktywność GPx, a także spowodować obniżenie aktywności eNOS.

Słowa kluczowe:  śródbłonek naczyń krwionośnych, słodziki, śródbłonkowa syntaza tlenku azotu, peroksydaza glutationowa, okres poposiłkowy