Strona główna |
Rada Redakcyjna |
Redakcja |
Prenumerata |
Info dla autorów |
Konferencje |
Partnerzy
![]() |
|
ISSN 1509-1945
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wyszukiwanie artykułów![]() |
Hygeia Public Health 2016, 51(2): 221-225pl
![]() Wpływ rodzaju nośnika smaku słodkiego na aktywność syntazy tlenku azotu i potencjał antyoksydacyjny w ścianie aorty w stanie poposiłkowym u szczurówSylwia Biegańska-Hensoldt, Ewelina Pałkowska-Goździk, Danuta Rosołowska-Huszcz Zakład Fizjologii Żywienia, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Streszczenie Wprowadzenie. Poposiłkowy wzrost stężenia glukozy przez indukowanie uszkodzeń oksydacyjnych w komórkach ścian naczyń krwionośnych przyczynia się do rozwoju zmian aterogennych. Zastępowanie cukru przez sztuczne substancje słodzące jest powszechnie stosowane zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i w przemyśle spożywczym. Odpowiedź ścian naczyń na spożycie pokarmu przy zastosowaniu sztucznych substancji słodzących nie została jeszcze zbadana. Cel. Zbadanie poposiłkowych zmian w statusie antyoksydacyjnym (całkowity status antyoksydacyjny - TAS i aktywność peroksydazy glutationowej - GPx) i zawartości syntazy tlenku azotu (eNOS) w ścianie aorty brzusznej w zależności od źródła węglowodanów i nośnika smaku słodkiego w diecie. Materiały i metody. Badanie przeprowadzono na dwóch grupach samców szczurów rasy Sprague-Dawley (n=70). W grupie Ma źródłem węglowodanów i nośnikiem smaku słodkiego była maltodekstryna, natomiast w grupie Sc skrobia stanowiła źródło węglowodanów, a nośnikiem smaku słodkiego była sukraloza. Po 3 tygodniach doświadczenia szczury skrwawiono po 12 godzinnym okresie głodzenia oraz w 30, 60, 120 i 180 min. po podaniu pokarmu. Wyniki. Zwierzęta z grupy Sc charakteryzowały się wyższym spożyciem oraz większym przyrostem masy ciała niż z grupy Ma. Po spożyciu posiłku poziom TAS i stężenie eNOS w grupie Sc uległy obniżeniu, natomiast aktywność GPx istotnie wzrosła w porównaniu do grupy Ma. Wnioski. Uzyskane wyniki wskazują, że zastąpienie w diecie maltodekstryny przez skrobię i sztuczny nośnik smaku słodkiego może zwiększyć po spożyciu posiłku powstawanie wolnych rodników, o czym świadczy niższy TAS i podwyższona aktywność GPx, a także spowodować obniżenie aktywności eNOS. Słowa kluczowe: śródbłonek naczyń krwionośnych, słodziki, śródbłonkowa syntaza tlenku azotu, peroksydaza glutationowa, okres poposiłkowy |