Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2016, 51(2): 226-230en

Wpływ rodzaju nośnika smaku słodkiego na proporcję T3/rT3, stężenie cholesterolu całkowitego i jego poziom w wątrobie u szczurów

Ewelina Pałkowska-Goździk, Sylwia Biegańska-Hensoldt, Danuta Rosołowska-Huszcz

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie

Streszczenie
Wprowadzenie. Wpływ substancji intensywnie słodzących na zdrowie budzi wiele kontrowersji wśród specjalistów zdrowia publicznego, a ich wpływ na metabolizm hormonów tarczycy - głównego regulatora przemian metabolicznych, w tym metabolizmu lipidów, nie był dotąd badany.
Cel. Określenie wpływu rodzaju nośnika smaku słodkiego na proporcję T3/rT3, stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu oraz jego zawartość w wątrobie u szczurów na czczo i po spożyciu posiłku.
Materiały i metody. Doświadczenie wykonano na 56 ośmiotygodniowych samcach szczurów rasy Spraque-Dawley (masa początkowa 325±19 g), które podzielono na 4 grupy. Przez 3 tygodnie zwierzęta otrzymywały izoenergetyczne diety, z których jedna (NS) nie zawierała nośnika smaku słodkiego, a 3 charakteryzowały się identycznym natężeniem smaku słodkiego równym 10% zawartości sacharozy w diecie. Nośnikami smaku słodkiego były: sacharoza (SC) oraz substancje intensywnie słodzące: aspartam (AS) i sukraloza (SU).
Wyniki. Rodzaj nośnika smaku słodkiego miał istotny wpływ na proporcję T3/rT3, stężenie cholesterolu całkowitego i jego zawartość w wątrobie u szczurów. Wartość T3/rT3 na czczo była wyższa w grupie SC niż w NS, AS i SU, w których proporcjaT3/rT3 nie różniła się istotnie. Po posiłku T3/rT3 w grupach AS i SU był istotnie niższy niż w dwóch pozostałych grupach. Najwyższe osoczowe stężenie oraz zawartość cholesterolu całkowitego w wątrobie na czczo wykazano w SU i choć jedynie w tej grupie poziom cholesterolu w wątrobie uległ obniżeniu po posiłku, nadal pozostał wyższy niż w NS i SC.
Wnioski. Wydajność obwodowego metabolizmu hormonów tarczycy wzrasta pod wpływem sacharozy, natomiast wpływ diet z aspartamem i sukralozą na metabolizm hormonów tarczycy nie różni się istotnie od efektu wywieranego przez dietę niesłodką. Spożywanie diety z aspartamem i sukralozą sprzyja gromadzeniu cholesterolu w wątrobie.

Słowa kluczowe:  hormony tarczycy, całkowite stężenie cholesterolu, sacharoza, sztuczne substancje słodzące