Strona główna |
Rada Redakcyjna |
Redakcja |
Prenumerata |
Info dla autorów |
Konferencje |
Partnerzy
![]() |
|
ISSN 1509-1945
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wyszukiwanie artykułów![]() |
Hygeia Public Health 2018, 53(1): 96-99pl
![]() Profil lipidowy i profil kwasów tłuszczowych u osób z nadciśnieniem tętniczym stosujących dietę optymalnąIzabela Bolesławska 1/, Grzegorz Kosewski 1/, Paweł Jagielski 2/, Jaśmina Żwirska 2/, Hanna Płuszka 1/, Juliusz Przysławski 1/ 1/ Katedra i Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu 2/ Zakład Żywienia Człowieka, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie Streszczenie Wprowadzenie. Nadciśnienie tętnicze (NT) stanowi jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, m.in. choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niewydolności serca, miażdżycy tętnic obwodowych. Cel. Oznaczenie profilu lipidowego i kwasów tłuszczowych u osób ze stwierdzonym nadciśnieniem tętniczym stosujących dietę ´optymalną´. Materiały i metody. Badania przeprowadzono w 2016 r. w grupie 25 osób (15 mężczyzn i 10 kobiet), w wieku 26-61 lat, ze stwierdzonym nadciśnieniem tętniczym stosujących dietę ´optymalną´. Stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu we frakcji HDL oraz triacylogliceroli w surowicy krwi oznaczono metodą enzymatyczno-kolorymetryczną. Stężenie LDL cholesterolu obliczono z wykorzystaniem wzoru Friedewalda. Profil kwasów tłuszczowych oznaczono metodą chromatografii gazowej (GC) przy pomocy chromatografu gazowego firmy Hewlett-Packard 6890. Wyniki. W surowicy krwi osób z NT stosujących ´optymalny´ sposób żywienia stwierdzono przekraczający zalecane wartości poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu we frakcji LDL. Stężenia cholesterolu we frakcji HDL były zgodne z wartościami pożądanymi lub wyższe, z kolei poziom triacylogliceroli w grupie kobiet odpowiadał średnim zaleceniom normy, natomiast u mężczyzn był zbyt wysoki. Oznaczony udział procentowy kwasów tłuszczowych nasyconych był wyższy aniżeli wartości referencyjne w obu badanych grupach, natomiast w przypadku kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, kwasów z rodziny n-6 oraz P/S kształtował się poniżej wartości referencyjnych. Wyższy, aniżeli wartości referencyjne, był udział kwasów jednonienasyconych w surowicy krwi kobiet, natomiast bardzo zbliżony do wartości referencyjnych w surowicy mężczyzn. Obserwowano wysoki udział procentowy kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i niski kwasów o właściwościach hiperlipemizujących, co może działać ochronnie w przypadku NT. Wnioski. Stwierdzono szereg nieprawidłowości dotyczących profilu lipidowego oraz kwasów tłuszczowych. Interesujący wydaje się wysoki udział procentowy kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 oraz niski o właściwościach hiperlipemizujących. Słowa kluczowe: profil lipidowy, profil kwasów tłuszczowych, dieta optymalna |