Strona główna |
Rada Redakcyjna |
Redakcja |
Prenumerata |
Info dla autorów |
Konferencje |
Partnerzy
![]() |
|
ISSN 1509-1945
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wyszukiwanie artykułów![]() |
Hygeia Public Health 2020, 55(4): 142-147pl
![]() Wykorzystanie innowacyjnych technologii w badaniu i ocenie sposobu żywieniaMateusz Jackowski Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia Streszczenie W dziedzinie badania i oceny sposobu żywienia, oprócz metod standardowych, coraz częściej wykorzystuje się rozwiązania oparte na innowacyjnych technologiach, zwłaszcza mobilnych. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań, w trakcie których testowano prototypowe rozwiązania w zakresie zwiększenia dokładności danych uzyskiwanych podczas badań sposobu żywienia, a także możliwości późniejszego komercyjnego zastosowania w urządzeniach mobilnych - przede wszystkim w smartfonach i tabletach. Wyniki tych badań wskazują, że umiejętne wykorzystanie innowacyjnych technologii, zwłaszcza w połączeniu z metodami standardowymi, może zwiększyć dokładność oceny sposobu żywienia oraz zmniejszyć koszty gromadzenia i przetwarzania danych żywieniowych - z korzyścią dla pracowników służby zdrowia i dietetyków oraz, co najważniejsze, dla osób potrzebujących skutecznej interwencji dietetycznej. Słowa kluczowe: dietetyka, ocena sposobu żywienia, innowacyjne technologie, smartfon, aplikacja mobilna |