Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2020, 55(4): 142-147pl

Wykorzystanie innowacyjnych technologii w badaniu i ocenie sposobu żywienia

Mateusz Jackowski

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Streszczenie
W dziedzinie badania i oceny sposobu żywienia, oprócz metod standardowych, coraz częściej wykorzystuje się rozwiązania oparte na innowacyjnych technologiach, zwłaszcza mobilnych. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań, w trakcie których testowano prototypowe rozwiązania w zakresie zwiększenia dokładności danych uzyskiwanych podczas badań sposobu żywienia, a także możliwości późniejszego komercyjnego zastosowania w urządzeniach mobilnych - przede wszystkim w smartfonach i tabletach. Wyniki tych badań wskazują, że umiejętne wykorzystanie innowacyjnych technologii, zwłaszcza w połączeniu z metodami standardowymi, może zwiększyć dokładność oceny sposobu żywienia oraz zmniejszyć koszty gromadzenia i przetwarzania danych żywieniowych - z korzyścią dla pracowników służby zdrowia i dietetyków oraz, co najważniejsze, dla osób potrzebujących skutecznej interwencji dietetycznej.

Słowa kluczowe:  dietetyka, ocena sposobu żywienia, innowacyjne technologie, smartfon, aplikacja mobilna