Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2021, 56(1): 1-13pl

Alergie i nietolerancje pokarmowe - rola diety eliminacyjnej

Elżbieta Waśniewska 1/, Karolina Wrońska 2/, Marta Topolan 3/, Tomasz Bołdowski 4/, Paulina Wojtyła-Buciora 4/

1/ Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie
2/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Jeleniej Górze
3/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ostrowie Wielkopolskim
4/ Akademia Kaliska im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego

Streszczenie
Wzrost zachorowania na alergie i nietolerancje pokarmowe notuje się od lat 80. XX w. Stanowią one istotny problem opieki zdrowotnej, który obejmuje m.in.: prawidłową diagnozę lekarską, stosowanie zaleceń żywieniowych; należą do nich również aspekty społeczne. Praktyczna wiedza na temat diagnozowania i leczenia - stają się bardzo ważnym elementem pracy dietetyków, lekarzy rodzinnych i pediatrów. Na przestrzeni ostatnich lat dokonał się ogromy postęp w tej dziedzinie, co znacząco wpływa na samopoczucie pacjentów dotkniętych tymi schorzeniami. W profilaktyce chorób dietozależnych, w tym alergii pokarmowych, kluczową rolę odgrywa prawidłowo zbilansowana dieta. Jedyną skuteczną metodą leczenia nadwrażliwości pokarmowych jest eliminacja szkodliwego produktu z diety. Dieta eliminacyjna polega na wyłączeniu z codziennej diety produktów podejrzanych o powodowanie nadwrażliwości z jednoczesną obserwacją objawów klinicznych. Optymalnym okresem na eliminację danego produktu z diety jest 7-10 dni. Eliminacja polega na całkowitym wyłączeniu z jadłospisu określonych produktów; nie wystarczy ich ograniczenie.

Słowa kluczowe:  alergie, nietolerancje pokarmowe, dieta eliminacyjna