Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2021, 56(1): 37-41pl

Wpływ sposobu żywienia niemowląt i matek karmiących na wystąpienie alergii w pierwszej dekadzie życia dzieci z południowo-zachodniej Polski.

Mateusz Witkowski 1/, Alicja Widerska-Kurzawa 2/, Anna Stodolak 3/, Halina Grajeta 1/

1/ Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
2/ I Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Kardiologii, Oddział Kliniczny Alergologii Dziecięcej, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu
3/ Katedra Pediatrii, Zakład Propedeutyki Pediatrii i Chorób Rzadkich, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Streszczenie
Wprowadzenie. Alergie są obecnie istotnym problemem zdrowotnym. Na ich rozwój wpływają czynniki genetyczne oraz środowiskowe, w tym żywieniowe. Właściwe żywienie odgrywa także znaczną rolę w terapii alergii pokarmowych.
Cel. Dokonanie oceny wpływu sposobu żywienia niemowląt i matek karmiących na wystąpienie alergii w I dekadzie życia u dzieci z południowo-zachodniej Polski i efektów zastosowania diety eliminacyjnej (DE) w alergii pokarmowej (AP).
Materiał i metody. W badaniu wzięli udział rodzice dzieci alergicznych (44) i zdrowych (36) w wieku od 1-10 lat z południowo-zachodniej Polski. Do badań wykorzystano ankietę złożoną z 32 pytań dotyczących m.in. danych antropometrycznych, zgodności diety dziecka z obowiązującymi zaleceniami, stosowania DE przez dzieci z AP i matki karmiące oraz występowania alergii u rodziców.
Wyniki i wnioski. Dzieci matek eliminujących niektóre produkty spożywcze podczas laktacji istotnie częściej zapadały na alergie w I dekadzie życia. Nie stwierdzono związku między wystąpieniem alergii a czasem karmienia naturalnego, czasem wprowadzenia mieszanki mlekozastępczej i pokarmów stałych oraz rodzajem pierwszego pokarmu stałego. U znacznego odsetka dzieci chorych występowała alergia na białka mleka krowiego (ABMK) w 1 r.ż. W podgrupie dzieci z AP wykazano korzyści z zastosowania DE. Dieta matki karmiącej może mieć wpływ na rozwój AP u jej dziecka. Liczba dzieci z ABMK w 1 r.ż. wskazuje, że jest ona istotnym problemem alergologicznym. Efekty stosowania DE u dzieci z AP sugerują, że jest to właściwe postępowanie terapeutyczne w tej grupie chorych.

Słowa kluczowe:  alergia pokarmowa, dzieci, dieta eliminacyjna