Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137pl

Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy

Katarzyna Antosik, Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk, Beata Kurowska-Socha

Zakład Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Streszczenie
Łuszczyca nie dotyczy jedynie skóry, lecz jest chorobą ogólnoustrojową. Dieta stanowi decydującą rolę w przebiegu psoriasis, aczkolwiek aktualnie nie ma precyzyjnie określonych standardów odnośnie zaleceń żywieniowych w tej jednostce chorobowej. Rozważane jest wprowadzenie diety niskoenergetycznej, śródziemnomorskiej, czy diety bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także diety wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wieloletnie obserwacje kliniczne potwierdzają słuszność wprowadzania modyfikacji w sposobie odżywiania się chorych na łuszczycę. W wyniku tych zmian poprawie ulegają wyniki laboratoryjne, parametry biochemiczne wskazujące procesy zapalne, profil lipidowy i wrażliwość tkanek na insulinę.

Słowa kluczowe:  łuszczyca, żywienie, stany zapalne, otyłość