Strona główna |
Rada Redakcyjna |
Redakcja |
Prenumerata |
Info dla autorów |
Konferencje |
Partnerzy
![]() |
|
ISSN 1509-1945
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wyszukiwanie artykułów![]() |
Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137pl
![]() Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycyKatarzyna Antosik, Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk, Beata Kurowska-Socha Zakład Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Streszczenie Łuszczyca nie dotyczy jedynie skóry, lecz jest chorobą ogólnoustrojową. Dieta stanowi decydującą rolę w przebiegu psoriasis, aczkolwiek aktualnie nie ma precyzyjnie określonych standardów odnośnie zaleceń żywieniowych w tej jednostce chorobowej. Rozważane jest wprowadzenie diety niskoenergetycznej, śródziemnomorskiej, czy diety bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także diety wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wieloletnie obserwacje kliniczne potwierdzają słuszność wprowadzania modyfikacji w sposobie odżywiania się chorych na łuszczycę. W wyniku tych zmian poprawie ulegają wyniki laboratoryjne, parametry biochemiczne wskazujące procesy zapalne, profil lipidowy i wrażliwość tkanek na insulinę. Słowa kluczowe: łuszczyca, żywienie, stany zapalne, otyłość |