Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2017, 52(3): 286-291en

Wybrane restrykcje dietetyczne u pacjentów z zespołem jelita drażliwego

Mariusz Jaworski

Warsaw School of Tourism and Hospitality Management

Streszczenie
Wprowadzenie. Zespół jelita drażliwego (IBS) jest bardzo powszechnym zaburzeniem gastrycznym związanym z chroniczną biegunką lub zaparciami. Terapia IBS zależy od dominujących objawów chorobowych, takich jak: ból, zaparcia czy biegunka. Ważnym elementem terapii IBS jest terapia żywieniowa, która pomaga zredukować nasilenie objawów chorobowych IBS związanych z biegunką lub zaparciami.
Cel. Próba scharakteryzowania wybranych zachowań żywieniowych pacjentów z IBS.
Materiały i metody. Badanie zostało przeprowadzone w grupie 55 celowo wybranych respondentów (48 kobiet i 7 mężczyzn) w wieku 22-50 lat (26,8±7,25) ze zdiagnozowanym IBS. Głównym narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz.
Wyniki. Najczęściej ograniczanymi przez pacjentów z IBS produktami spożywczymi były: mleko i przetwory mleczne (52%), dania smażone (62%) oraz produkty powodujące wzdęcia (np. groch, fasola, cebula) (66%). Byli także pacjenci, którzy ograniczali spożycie produktów zbożowych, warzyw, owoców, jajek, ryb, mięsa i wędlin z powodu lęku związanego z nasileniem objawów IBS.
Wnioski. Rezultaty badań sugerują, że pacjenci z IBS mogą mieć problem ze stosowaniem zbilansowanej dietą. W związku z tym, stosowanie poradnictwa dietetycznego powinno być promowane u tych pacjentów, które winno być jednym z ważnych elementów terapii medycznej w IBS.

Słowa kluczowe:  dieta, leczenie, produkty mleczne, zespół jelita drażliwego, poradnictwo dietetyczne