Strona główna |
Rada Redakcyjna |
Redakcja |
Prenumerata |
Info dla autorów |
Konferencje |
Partnerzy
![]() |
|
ISSN 1509-1945
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wyszukiwanie artykułów![]() |
Hygeia Public Health 2020, 55(1): 36-40pl
![]() Porównanie jakości świeżo wyciskanych i handlowych soków grejpfrutowychAnna Pasternakiewicz 1/, Karolina Michalik 1/, Maria Tarapatskyy 2/, Monika Tomczyk 1/ 1/ Zakład Chemii i Toksykologii Żywności, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski 2/ Katedra Bioenergetyki i Analizy Żywności, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski Streszczenie Wprowadzenie. Owoce i warzywa, to produkty żywnościowe, które są bogate w substancje bioaktywne, stąd w dużych ilościach powinny się znaleźć w diecie człowieka. Często produkty te są zastępowane wygodniejszymi dla konsumenta sokami. Cel. Porównanie zawartości wit. C, polifenoli i cukrów w sokach grejpfrutowych dostępnych na rynku i świeżo wyciśniętych z owoców. Materiały i metody. Przeanalizowano 4 soki zakupione na terenie Rzeszowa oraz 3 soki świeżo wyciśnięte z grejpfrutów różniących się krajem pochodzenia. Kwasowość oraz poziom wit. C oznaczono metodami miareczkowymi, zawartość polifenoli - kolorymetryczną metodą Folina-Ciocalteu. Zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy oznaczono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Wyniki. Kwasowość soków handlowych była o 119% niższa w porównaniu z sokami świeżo wyciśniętymi z grejpfrutów. Soki świeżo wyciśnięte zawierały istotnie wyższą (p<0,05) ilość wit. C (o 109%) w porównaniu z sokami komercyjnymi. Poziom polifenoli był wyższy w sokach świeżych w porównaniu do soków komercyjnych, jednak różnice nie były istotne. Zawartość poszczególnych cukrów (glukozy, fruktozy i sacharozy) w badanych sokach była zróżnicowana, lecz sumy cukrów były zbliżone. Wnioski. Soki świeżo wyciśnięte z grejpfrutów są lepszym źródłem związków przeciwutleniających niż handlowe soki grejpfrutowe. Słowa kluczowe: soki grejpfrutowe, kwasowość, witamina C, polifenole, cukry |