Strona główna  |  Rada Redakcyjna  |  Redakcja  |  Prenumerata  |  Info dla autorów  |  Konferencje  |  Partnerzy
  
ISSN 1509-1945






wyszukiwanie artykułów







 
Hygeia Public Health 2020, 55(1): 36-40pl

Porównanie jakości świeżo wyciskanych i handlowych soków grejpfrutowych

Anna Pasternakiewicz 1/, Karolina Michalik 1/, Maria Tarapatskyy 2/, Monika Tomczyk 1/

1/ Zakład Chemii i Toksykologii Żywności, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
2/ Katedra Bioenergetyki i Analizy Żywności, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

Streszczenie
Wprowadzenie. Owoce i warzywa, to produkty żywnościowe, które są bogate w substancje bioaktywne, stąd w dużych ilościach powinny się znaleźć w diecie człowieka. Często produkty te są zastępowane wygodniejszymi dla konsumenta sokami.
Cel. Porównanie zawartości wit. C, polifenoli i cukrów w sokach grejpfrutowych dostępnych na rynku i świeżo wyciśniętych z owoców.
Materiały i metody. Przeanalizowano 4 soki zakupione na terenie Rzeszowa oraz 3 soki świeżo wyciśnięte z grejpfrutów różniących się krajem pochodzenia. Kwasowość oraz poziom wit. C oznaczono metodami miareczkowymi, zawartość polifenoli - kolorymetryczną metodą Folina-Ciocalteu. Zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy oznaczono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
Wyniki. Kwasowość soków handlowych była o 119% niższa w porównaniu z sokami świeżo wyciśniętymi z grejpfrutów. Soki świeżo wyciśnięte zawierały istotnie wyższą (p<0,05) ilość wit. C (o 109%) w porównaniu z sokami komercyjnymi. Poziom polifenoli był wyższy w sokach świeżych w porównaniu do soków komercyjnych, jednak różnice nie były istotne. Zawartość poszczególnych cukrów (glukozy, fruktozy i sacharozy) w badanych sokach była zróżnicowana, lecz sumy cukrów były zbliżone.
Wnioski. Soki świeżo wyciśnięte z grejpfrutów są lepszym źródłem związków przeciwutleniających niż handlowe soki grejpfrutowe.

Słowa kluczowe:  soki grejpfrutowe, kwasowość, witamina C, polifenole, cukry